Our Philosophy

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Lightness, Delicacy And Freshness.

 

Most of our Champagnes are made of a blending of wines that have undergone their malolactic fermentation and others not. Only the vintage Champagnes were fully vinified without malolactic fermentation to retain their freshness in time.
The first fermentation takes place in stainless steel tanks. Clarification involves only filtering but no centrifuging. Blended wines are finally bottled to start their Second Fermentation “Prise de mousse”, 6 to 8 months after the harvest.

Conservation “sur lattes” (maturation on lees in the bottle) : 2 to 3 years for non-vintage Cuvées (whereas the legal minimum is 15 months) and 5 years minimum for vintage Champagnes (whereas the legal minimum is 3 years).

Storage after disgorging : 3 to 6 months depending on the season’s sales.

The dosage or “liqueur d’expédition” is only based on Chardonnay wines so that it doesn’t mark aromatically the vintage Cuvées.

Environmental Commitment

 

High Environmental Value (HEV) is the highest level of a generalized scheme for the environmental certifications of vineyards. This is the only sustainable viticulture certification resulting from the “Grenelle de l’Environnement” (French Ecology Ministry decision for sustainable development, in 2007). Since this is an official process, governed by law, a very strict audit must be carried out on the whole estate to obtain the certification.
It is a voluntary approach which aims to identify and promote particularly environment-friendly practices applied by wine growers. Thus, Champagne Chapuy uses sexual confusion, a biotechnical technique that allows winegrowers to considerably reduce insecticides. This consists in confusing the insects with pheromones, thus preventing their reproduction.

ALCOHOL ABUSE IS DANGEROUS FOR HEALTH. TO CONSUME WITH MODERATION

Champagne Esprit De Chapuy - Tél: (+33) 03 26 57 51 30 - Contact@Esprit-Chapuy.Fr
10 Rue De Champagne - Zone D'activité - 51190 OGER

Mentions Légales

Reviews

Elodie et sa sœur, Aurore ont su avec beaucoup de finesse et d’élégance continuer le travail de plusieurs générations sur ce magnifique terroir de la Côte des blancs
Julien Et Claire Trinh
Agence Vin (Région Provence)
In Deutschland verkaufe ich einen kleinen Teil der Champagner des Familienweinguts Chapuy. Die trockenen und extratrockenen Champagner „L´Ésprit de Chapuy“ werden von meinen Kunden gerne angenommen. Sie sind spritzig und leicht und finden einen immer grösser werdenden Abnehmerkreis, gerade bei meinen Champagnertastings. www.chateau-champagne.de
Gabriela Büssemaker
Château Champagne, Kempten, Allemagne
L'Esprit de Chapuy : Ce sont des Champagnes avec un Esprit libre dans l'élégance et la finesse, un Esprit mais aussi une Âme, l'âme de deux créatrices qui ont su donner vie à une gamme de vins traduisant bien le Terroir d'Oger et le cépage Chardonnay. Il en résulte des Champagne frais finement aromatiques, droits et sincères, alliant matière et élégance à la bulle fine et aérienne :" l'Esprit de Chapuy ".
Christian Desnoues
Région Lyonnaise
La vie n’est QUE relation et ne vaut d’être vécue que grâce à la relation ! Elle est ouverture, enrichissement et découverte… Or mon histoire avec Esprit de Chapuy c’est : - une rencontre via un ami client de la maison de longue date - une rencontre avec la Côte des Blancs et son chardonnay, donnant à L’ESPRIT de CHAPUY sa grande finesse - une rencontre avec une maison riche d’une passion, transmise au fil de nombreuses générations, pour le champagne : symbole de célébrations, de chaleureuses et joyeuses festivités… - une rencontre avec une génération dirigeante 100% féminine... Les étiquettes d’Esprit de Chapuy en sont la preuve : élégantes, dynamiques, pétillantes… - Enfin, je dois avouer que j’ai plaisir à travailler avec les femmes du vignoble …Elles sont souvent carrées, claires, efficaces …et j’aime vraiment bien cela ! « La femme est l’avenir de l’homme » non ?.. alors « What Else ?.. » ;o)
Hervé Pellerin
Region Normandie - EPICURE’S